Halfweg de blovel

Een blog opstarten is een avontuur, een blovel beginnen is nog een graad spannender. In beide gevallen ga je als blogger een engagement aan met je lezers, maar er zijn een paar belangrijke verschillen.

Eindigheid

Een blog over schrijven, fotografie, filosofie, met gedichten, kortverhalen of recepten kan eindeloos doorlopen. Een blovel moet ergens stoppen. Ik vind het handig om het einde al minstens gedeeltelijk in mijn hoofd te hebben, zodat ik er naartoe kan schrijven. In Chris! lopen verschillende verhaallijnen door elkaar. Van één verhaallijn (2017, over LP) wist ik vanaf het begin hoe het zal eindigen, de andere verhaallijnen krijgen vorm in de loop van het schrijfproces.

Frequentie

De berichten op Chris! verschijnen om de andere dag. Dat is een vrij hoog tempo en dat was oorspronkelijk niet de bedoeling. Maar het verhaal drijft me op een of andere manier verder. Waarschijnlijk omdat ik het einde al in gedachten heb.

Ik weet ook niet of alle lezers deze frequentie fijn vinden? Anderzijds denk ik dat hoe langer de pauzes tussen de afleveringen zijn, hoe moeilijker het wordt om te volgen.

Van de hak op de tak

Om de verschillende verhaallijnen tegelijk te laten oplopen moet ik af en toe verspringen. Daarbij probeer ik de andere verhaallijnen altijd een beetje mee te nemen. Het is zoals een jaquard-breiwerk, je moet de draden in de verschillende kleuren de hele tijd mee inbreien.

Interactie

Via de WordPress-statistieken kan ik zien in welke mate elk bericht gelezen wordt. Ik zie het aantal bezoekers per land en het aantal views, maar – wees gerust – ik zie niet wie er precies leest. Een paar volgers laten weten dat ze het laatste bericht gelezen hebben, door op like te klikken, dat is altijd leuk. Ik merk de laatste tijd ook dat elk nieuw bericht de dag van de publicatie door een groot aantal volgers gelezen wordt. Dat vind ik een goed teken. De weinige commentaren die ik tot nu kreeg waren positief. Verder heb ik een beetje het raden naar het effect van de berichten. Toch is het schrijven van een blovel een minder eenzame bezigheid dan een roman in boekvorm schrijven. Zeker als je geen uitgever of een eindredacteur hebt die achter je veren zit.

Inbreng

Aangezien het om fictie gaat en het einde nog niet helemaal vast staat, kunnen lezers het verhaal beïnvloeden. Mogelijk moeten de lezers hier nog wat aan wennen? Toch is er tot vandaag minstens één wending het gevolg van een lezers-inbreng. Zo is Nicolas het verhaal binnengekomen nadat iemand opmerkte dat de personages bijna allemaal vrouwen waren.

Leerschool

Van alle schrijfvormen die ik al uitgeprobeerd heb, is dit misschien wel de meest dwingende en daardoor ook de meest leerzame formule. Het verhaal moet uitgeschreven worden, ik kan het niet maken om halverwege te stoppen. Er is geen eindredacteur die de helderheid en de overzichtelijkheid in de gaten houdt, dat moet ik zelf doen. Ik moet me voortdurend afvragen of de lezers nog wel kunnen volgen. Elke tekst lees ik minstens tien keer na, en laat ik nog eens nalezen door een schrijfvriendin (waarvoor mijn oneindige dankbaarheid, Johanna V.) vooraleer ik het bericht post.

Spannend

Het is ook het meest spannende wat ik ooit al heb gedaan. Ik heb het gevoel dat ik me om de andere dag voor de leeuwen gooi. Maar het grote voordeel is dat ik elke tekst nog kan aanpassen als dat nodig zou zijn.

Genre

Voor deze eerste blovel heb ik gekozen voor een licht verhaal en een eenvoudige verteltoon. Ik noem het chicklit+ (voor alle leeftijden, voor alle romantische oriëntaties, voor alle gendervarianten). Ik weet niet of de blovel-formule geschikt is voor een ernstiger genre.

Vragen?

Wie vragen, opmerkingen of suggesties heeft: graag!

5 gedachtes over “Halfweg de blovel

  1. Wat me bij deze vorm van schrijven zo moeilijk lijkt, is dat je bij ieder bericht maar een beperkt aantal woorden mag of wil gebruiken en elke keer zó moet eindigen dat de lezer ook wil verder lezen. Het hoge tempo verklaar je zelf en vind ik goed, hoewel ik soms maar een keer per week lees. Ik verheug me dan erg op meerdere berichten na elkaar. Ik vind het bewonderenswaardig hoe je het allemaal voor elkaar krijgt en ben heel benieuwd hoe je alles – inhoud en structuur – oplost. Dat houdt wel in dat ik niet snel met een voorstel of suggestie zal afkomen. Dus, ook zonder reactie ben ik fan.

    Geliked door 1 persoon

    • De berichten kort houden en elke keer eindigen met een cliffhanger vond ik de eerste weken niet gemakkelijk. Ik voelde ongeduld om het verhaal te laten vorderen en ik moest echt leren doseren. Dat gaat nu beter. Er zijn nog volgers die een paar berichten bij elkaar laten komen en dan pas lezen. Het voordeel is dat je dit als lezer zelf kan kiezen en mogelijk is de frequentie (beter te veel dan te weinig) dan toch goed, juist omdat je die keuze hebt.
      Hartelijk dank, Rimpelingen, voor je feedback, daar heb ik echt wel wat aan, en die extra aanmoediging doet ook veel deugd. Christine

      Geliked door 1 persoon

  2. Voor de leeuwen gooien, haha, ik ben een leeuw! (van sterrenbeeld)

    Persoonlijk vind ik het ook wel praktisch, die korte stukjes snel op elkaar. Als ik even iets snel tussendoor wil, lees ik één hoofdstukje, als ik meer tijd heb, haal ik er wat meer achter elkaar in.
    En toch kan je niet in een keer “het boek uitlezen”, wat je gebonden houdt aan het verhaal. Een leuk concept, en je doet het heel goed. Het lijkt misschien eenvoudig, maar het is echt heel wat meer dan gewoon elke dag een stukje schrijven. Het vakwerk erachter schemert door. Ik denk dat mensen die gewoon elke dag een kort stukje schrijven zonder de touwtjes strak in handen te houden snel al hun lezers zouden verliezen. Blijven gaan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s