Vandaag heb ik alle berichten op deze blog herlezen en dat ging snel want het zijn er maar een twintigtal. Het grappige is dat ik in een aantal berichten schrijf over mijn onzekerheid en over de vraag of ik ooit tot een boek zal komen. Ook op de pagina waarop ik mezelf (in 2015) voorstel is die onzekerheid terug te vinden.
En nu vier jaar later is dat boek er, het wordt binnenkort gedrukt en voorgesteld, en hopelijk ook door velen gelezen. Het is geen meesterwerk, het zal geen stof doen opwaaien, maar het is mijn kind, ik ben er blij mee en ik ben er fier op. Het is met veel minder faalangst geschreven dan het eerste (nog onuitgegeven) boek en het baant de weg naar meer.
Heel wat mensen hebben me aangemoedigd en geholpen met nalezen en corrigeren en ik kan ze niet genoeg danken daarvoor. Maar wat me ook geholpen heeft is… jaloezie.
Met al die klinkers erin, met die j aan het begin en die z er middenin vind ik jaloezie een mooi woord. Toch heeft het een negatieve reputatie. Is jaloezie dan helemaal verkeerd? Wat gebeurt er als je je jaloezie niet wegsteekt maar observeert?
Ik voel regelmatig jaloezie. Op mensen die iets moois presteren. Vooral als het kunstenaars zijn, schrijvers, bloggers, dichters en muzikanten, en vooral als die mensen jonger zijn dan ik. Ik voel een soort verlangen om hen te evenaren, maar ik word me dan pijnlijk bewust van mijn limieten.
Een paar jaar geleden was ik jaloers op een auteur die al verschillende boeken heeft geschreven over thema’s die mij ook nauw aan het hart liggen. Ze is niet alleen jonger dan ik, ze is ook erg mooi en ze heeft fans. Ook in haar persoonlijk leven leek het haar voor de wind te gaan. Ik zou er mijn dagboeken uit die tijd kunnen op naslaan, maar ik herinner me dat die afgunst aan mij knaagde, dat ik mij ervoor schaamde en dat ik er gericht begon over na te denken hoe ik van die jaloezie kon afkomen.
Het gemakkelijkste leek me haar te negeren, ogen en oren te sluiten als het over de schrijfster in kwestie ging, en me op iets of iemand anders te richten. Maar ik wist dat ik haar niet uit de weg kon gaan, dat ze vroeg of laat mijn pad zou kruisen als ik zelf ambitie had om te publiceren.
Er zat niets anders op dan mijn jaloezie onder ogen te zien. Ik besloot om contact met haar te zoeken. Waarom ik dat wilde doen was toen nog vaag, op een of andere manier wou ik mijn jaloezie ontleden, ze voor mezelf zichtbaar maken. Dat ik er uiteindelijk iets constructiefs mee kon doen, was toen nog niet aan de orde.
We waren eerder samen bij een project betrokken geweest en daardoor was het niet moeilijk om haar uit te nodigen op een kopje koffie. En wat bleek? Ze was niet alleen intelligent, belezen en mooi, ze was ook nog eens erg vriendelijk. We hadden een fijne babbel. Was mijn jaloezie als bij toverslag verdwenen? Neen. Maar we bleven contact houden en mijn afgunst verminderde stilaan. Ik leerde de schrijfster beter kennen, ik besefte dat schrijven voor haar net zo hard zwoegen was als voor mij en vooral dat zij net als ik een mens was met onzekerheden en zwakheden en dat niet alles haar voor de wind ging zoals ik gedacht had. Mijn jaloezie smolt, werd een plasje en verdampte tenslotte.
Vorige week hoorde ik op de radio een interview met de jonge gelauwerde dichteres, Charlotte Van den Broeck. Ze heeft nu ook een boek geschreven dat erg interessant lijkt. En opnieuw voel ik jaloezie. Want haar gedichten zijn wondermooi. En nu ook nog een boek, en ze is nog maar een twintiger!
Nee, ik ga geen contact met haar zoeken. Ik ga haar lezen. Ik ga haar aandachtig lezen en van haar leren. Van een twintiger.
Ik ga haar lezen zoals ik onlangs Flessenpost uit Reykjavik van Laura Broeckhuyzen heb gelezen: bij de eerste pagina’s voelde ik al jaloezie op haar mooie, originele, natuurlijk klinkende taal, maar ik kon mijn afgunst al snel omzetten in verhoogde aandacht, erop lettend wat ik van haar kon leren.
Iemand zei me ooit dat rivaliteit niet per se slecht is, het kan een stimulans zijn. Ook jaloezie kan een motor en een stimulans zijn. Als ze de enige drijfveer is, zal de ambitie snel verarmen, denk ik, maar als hulpmotor, en omgezet in nieuwsgierigheid en leergierigheid, kan jaloezie echter tellen. Daarom koester ik haar voortaan. Als ik haar nu voel, dan weet ik dat er iets te leren valt.
Hi Chris, jij hebt duidelijk het fileermes ter hand genomen en daarbij een stuk van je ziel blootgelegd. Los van het feit, dat ik van verbazing bijna pal achterover viel van je (m.i. volledig onterechte) zelfkritiek, ging ik totaal plat voor de hoeveelheid bijzondere teksten die jij al jarenlang bijeenschreef en de ambitie die erachter stak. De tijd en jouw volharding hebben uitgewezen, dat jij een bijzonder schrijftalent hebt, dat uiteindelijk aan de oppervlakte is gekomen en niet voor anderen moet onderdoen. En waarvoor ik nederig mijn hoofd buig.
LikeLike
Darling, jij die ook heel mooi schrijft, hoeft je hoofd niet te buigen. Ik ben het niet helemaal met je eens. Behalve op een paar grote uitzonderingen na, geloof ik niet dat talent de doorslag geeft. Ik geloof eerder in ZIN, envie, zoals Jaques Brel het verwoordde: ‘Le talent, ça n’existe pas. Le talent, c’est d’avoir envie de faire quelque chose.’ (https://www.youtube.com/watch?v=1eg8axwM-hY).
Het is iets waarover ik regelmatig nadenk. Waarom heb ik die grote ‘envie’? Want het is die ‘envie’ die me drijft. En daardoor ben ik altijd aan het werk en altijd op zoek naar verbetering. Als ik een uitzonderlijk talent had gehad, dan was het al lang aan de oppervlakte gekomen.
Nee, ik heb al mijn hele leven geschreven en gewerkt. Ik heb er lang over gedaan om een boek te publiceren, maar misschien had ik dat lange proces gewoon nodig. En als ik wel eens jaloers ben, dan is het vooral omdat sommige mensen er eerder in hun leven achter zijn gekomen wat ze willen en een duidelijke richting hebben gekozen. Ik heb lang getwijfeld. Maar nu weet ik het en dat maakt me gelukkig.
LikeGeliked door 2 people
Kan ik me goed voorstellen hoor, ik heb er ook soms last van 😉
Ik heb eens gelezen dat jaloezie je de weg kan wijzen. Dat het je laat zien waar je eigenlijk echt naartoe wil. Sindsdien heb ik het er wel makkelijker mee.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is ook mooi: jaloezie wijst de weg, en de leerkansen. Ik ben ook wel eens jaloers op jou als je een heel mooi gedicht of een mooi verhaal schrijft, en ook wel eens op Antony. Maar ik ervaar dat niet als negatief, eerder als een stimulans: kijk eens wat we kunnen als we echt willen…
LikeLike
🙂
LikeLike
Ja, nu je het zo schrijft: jaloezie is best een mooi woord.
Heel herkenbaar wat je daar schrijft over het verlangen anderen, jongeren, te evenaren en je toch pijnlijk bewust te zijn van je limieten en knap dat je over je schaduw bent gesprongen. Ook dank voor de levensles die je aan jaloezie koppelde. Misschien dat je toch een bepaalde leeftijd moet hebben om zinnige dingen te vertellen.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel, Ingrid. En ja, over sommige inzichten doen we lang om ze te verwerven 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Zo herkenbaar! Maar heel erg mooi hoe je ervoor kiest om er op een andere manier naar te kijken
LikeLike
Zo grappig! Vijf geleden was ik ook jaloers op jou, ik heb er toen nog een gedicht over geschreven. En nu zijn we dik bevriend 🙂
https://christinevandenhove.wordpress.com/2014/11/24/zevenenvijftig/
LikeGeliked door 1 persoon
En het allergrappigste is : jij hebt mij zoveel meer gegeven en ik heb zoveel van jou bijgeleerd!
LikeLike