Losschrijven

Elke dag een paar pagina’s losschrijven, er zijn grote schrijvers die het doen en er zijn schrijfgoeroe’s die het sterk aanbevelen.

Losschrijven doe ik het liefst ’s morgens want het helpt me om wakker en alert te worden en na die twee pagina’s heb ik meteen het gevoel dat ik al ‘iets zinvols’ gedaan heb.

Soms als ik een sterke droom heb gehad, schrijf ik die als eerste op. Maar meestal begin ik met te zeggen hoe laat het is en waarom ik ‘dan al’ of juist ‘pas zo laat’ aan mijn schrijftafel zit. Dikwijls kijk ik dan terug op de vorige dag en noteer ik mijn plannen voor deze nieuwe dag. Soms lijkt dat minder belangrijk en dringen er zich andere gedachten op. Dan probeer ik daar zo goed mogelijk naar te luisteren. Terwijl ik die gedachten opschrijf, komen er meestal nieuwe inzichten mee.

Als ik min of meer uitverteld ben, richt ik me nog even op het thema schrijven. En als ik daar ook niets meer over te melden heb, concentreer ik me op mijn handschrift, bij wijze van mindfulness-oefening.

Op die manier zijn mijn twee pagina’s gauw gevuld. Langer dan een kwartier ben ik er meestal niet mee bezig. Belangrijk: wat ik geschreven heb is niet geschikt en ook niet bedoeld voor publicatie, zelfs niet om nog na te lezen. Het is de handeling van het schrijven die hier telt. Het is een soort training, een opwarming voor wat misschien die dag nog zal komen. En als er niets meer komt, dan heb ik die twee pagina’s toch maar geschreven.

2 gedachtes over “Losschrijven

  1. Goed idee, ook die extra aandacht voor je handschrift… Dat zijn we tegenwoordig wat aan het verliezen he, met al dat typen. Terwijl het zo iets persoonlijks is, en zo iets moois kan zijn.

    Like

    • Dankjewel, Kathleen. Een volgeschreven blad vind ik ook heel mooi. Maar de beweging van het schrijven en het geluid van het krassen van een pen of een potlood op papier … hoe meer ik het doe, hoe fijner ik het vind.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s